Системи автоматичного крапельного поливу
12.05.2023

Якщо у Вас є автономна система водопостачання, то Вам є сенс задуматися про автоматизацію всіх процесів, пов'язаних з водою на Вашій ділянці, зокрема встановити систему автоматичного зрошення та поливу. Системи автополиву і зрошення ділянки дозволять Вам замість щоденної багатогодинної роботи з ручного поливу більше часу приділяти відпочинку. Ділянка завжди буде радувати Вас смарагдовою зеленню і свіжістю. Широке використання метод вперше отримав в Ізраїлі, де в умовах дефіциту води в 1950-х роках почалися досліди по впровадженню системи крапельного зрошення.

Система автоматичного поливу і зрощення - це професійна система обладнання, розрахована на функціонування протягом тривалого періоду часу. Крапельне зрошення - це така організація поливу, коли вода (часто разом з поживними елементами, при малооб'ємним вирощуванні тільки таким чином) вноситься малими дозами безпосередньо в прикореневу зону. Зрошувальні системи не демонтується на зимовий період. Щоб уникнути поломок системи автоматичного поливу необхідно щорічно виконувати дві речі: перше - запуск системи автополиву після зимової консервації і друге - проводити продувку стисненим повітрям трубопроводів системи автополиву перед настанням зимових морозів.

Передові технології в галузі промислового вирощування овочів тепер доступні кожному. Системи крапельного поливу, орієнтовані на використання як в теплицях і парниках, так і в садах і городах. Для автоматизації поливу, на додаток до системи крапельного поливу, можна підключити контролер, який відповідно до заданої програми здійснить полив, а якщо піде дощ, автоматично стане на паузу. Присадибна ділянка (теплиця, сад, квіткова клумба) тепер буде зрошуватися без Вашої участі.

Важливо пам'ятати, автоматична система автоматичного поливу - це автономна система, що має своє джерело, тобто накопичувальну ємність, свій відцентровий насос, автоматику і, безпосередньо, систему з пластикових труб і розсікачів різних моделей. Система автоматичного поливу пов'язана з Вашою системою водопостачання лише краном на наповнення ємності. Обсяг ємності і модель насоса підбирається фахівцем, виходячи з обсягу Вашої майбутньої системи поливу. Система автоматики - на Ваш вибір, в залежності від частоти обслуговування і фінансових можливостей.

Для нормальної роботи автоматики, бочка повинна бути встановлена на висоті 1,2-1,5 метра. При більшій висоті крапельниці будуть заливати рослини. Ще важливим є висота самої бочки, - якщо від дзеркала води до краю бочки більше 1 метра, наш пусковий насос може не впоратися з підйомом води.
Ідеальною ємністю є бочка 150 - 200 літрів, встановлена на висоті 1,2 метра від землі, з щільною кришкою.

Ефективність Застосування Крапельного Зрошення.

  • Практично відсутні витрати ручної праці на полив рослин, і тим самим економиться ваш час;
  • Економляться на 40-50% зрошувальна вода і мінеральні добрива;
  • Виключаються опіки листя рослин, властиві при застосуванні дощувальних установок;
  • Виключаються захворювання рослин фітофторою та іншими грибковими захворюваннями;
  • З'являється можливість, при необхідності, регулювати зволоженість грунту в будь-якій точці системи, завдяки чому вологість грунту на ділянці буде самостійно підтримуватися в потрібних вам параметрах;
  • Завдяки використанню м'якого шланга з морозостійкого пластикату, ви можете не прибирати з ділянки систему крапельного зрошення на зимовий період. Вона може зимувати на відкритому грунті або в землі;
  • Найбільш ефективне застосування системи крапельного зрошення в теплицях;
  • Система крапельного зрошення не вимагає відключення під час природних опадів, при її застосуванні не відбувається заболочування грунту, так як через крапельний дозатор до коренів рослин надходить тільки ту кількість води, яка необхідна для оптимального зволоження ґрунту;
  • З'являється можливість разом з зрошувальної водою вносити добрива і виробляти підживлення рослин мікроелементами;
  • Система крапельного поливу проста, надійна в експлуатації і довговічна;
  • Витрати на її придбання окупляться вже через місяць експлуатації;

Крапельне зрошення різко збільшить врожайність, термін зберігання, поліпшить товарний вигляд, зменшить витрачається на полив час, воду і добрива. Ваші рослини будуть постійно перебувати в строго однакових, сприятливих умовах, а бур'яни придушуватися. Крапельний полив дозволить значно збільшити інтервали між обробками грунту (розпушування, прополка). Ви отримаєте потужний та ефективний інструмент, одночасно вирішальний безліч завдань при вирощуванні сільськогосподарських культур.

Попередній розрахунок Вашої системи автоматичного поливу.

Для початку ознайомтеся зі статтею - як зібрати систему автоматичного крапельного поливу. Початковим елементом для розрахунку проекту є план поля або ділянки, на якому буде розташована система крапельного зрошення.

Якщо існує топографічна карта або схема, можна скористатися нею. У разі відсутності такої, досить схеми поля з точними його параметрами (ширина, довжина, нахил, якщо такий є).

Якщо поле або ділянка зрошуватиметься в повному обсязі, то необхідно виділити ділянку з його точними розмірами, який буде відведено під полив. На схемі необхідно вказати всі об'єкти, які знаходяться на полі і впливають на розташування системи зрошення: дороги, гідранти, госп. споруди, ЛЕП та інші. Необхідно провести прив'язку поля до таких об'єктів як: дороги, канали, Лісосадильна смуги. Вказати напрямок (хоча б приблизно) Північ-Південь.

Одним з важливих елементів при розрахунку проекту є культура або ряд культур, які будуть вирощуватися. Залежно від того, яка буде культура, система крапельного зрошення може змінюватися.

Якщо це овочеві культури, як томат, огірок, перець тощо, то буде один тип системи. У разі, якщо це багаторічні насадження (сади, виноградники, ягідники) - інший, в теплицях - третій. При вирощуванні овочевих культур необхідна така інформація: культура (сорт або гібрид, посадка насінням або розсадою), схема посадки, техніка, яку ви плануєте для культивації та обприскування.

Якщо Ви не впевнені в схемі посадки тієї чи іншої культури, ми допоможемо підібрати оптимальну для Вас схему посадки. Якщо планується зрошення саду або виноградника, на схемі необхідно вказати відстані між рядами, між деревами в ряду, між клітинами, а також міжквартальні дороги. При зрошенні теплиць необхідно вказати на схемі розташування ділянок зайнятих культурою, їх площа, запланована кількість рядів і рослин в теплиці.

Засмічення системи крапельного зрошення.

Засмічення систем крапельного поливу може бути викликано наступними факторами, які слід враховувати і видаляти для запобігання засмічення.
Бактерії і водорості. Небезпечним їх властивістю є утворення в трубах і воді желеобразного клейкої речовини, яка в системах поливу утворює агломерати, що призводять до засмічення систем. Бактеріям і водоростям необхідні для життєдіяльності СО2, N, P, Fe, Cu, Mo і інші речовини. Висока температура в трубах поливу влітку сприяє біологічної активності бактерій і водоростей, що призведе до їх засмічення. Зоопланктон. Включає найпростіші одноклітинні, а також риб. Крім того, має місце засмічення личинками.

Також може мати місце осідання на внутрішніх стінках труб різних з'єднань. У жорсткій воді з рН вище 7.5 Ca і Mg може осідати на елементах поливальної мережі.

Якщо ступінь насичення СаСО3 перевищує 0.5, а показник жорсткості води більше 300 мг / л, то поливальну систему загрожує забруднення. Полуторасерністое залізо і марганець або гідроокис металів також можуть відкладатися на стінках труб. При неправильному змішуванні окремих видів добрив вони можуть випадати в осад. Для запобігання негативним наслідкам необхідно контролювати якість води.

Крапельний полив був придуманий як радикальний засіб підвищення врожайності в умовах дефіциту води і набув популярності в усіх кліматичних зонах. Він забезпечує ідеальний полив будь-яких рослин, і в промисловій або фермерської теплиці, і культури відкритого грунту, а також на присадибній ділянці, вашої дачі або в городі. Автоматичний полив за допомогою систем краплинного зрошення найбільш економічний і ефективний для овочівництва, садівництва, виноградарства, квітництва й іншого рослинництва, де застосовується лінійна схема посадки.